Čustvena inteligenca

Čustvena inteligenca je zmožnost prilagoditve v medosebnih odnosih in ni prirojena, pač pa jo lahko razvijamo v vseh življenjskih obdobjih. Dokazano je, da so ljudje, ki so čustveno bolj inteligentni, bolj uspešni tako v zasebnem kot poslovnem življenju in posledično seveda srečnejši. Za uspeh ni dovolj visok inteligenčni kvocient ter trdno delo, ključen dejavnik uspeha je v tem, kako razumete in obvladujete čustva – svoja lastna in čustva drugih ljudi.

Čustvene inteligenca – kako jo prepoznati ?

Če se sprašujete, ali spadate med ljudi, ki so čustveno inteligentni, za vas drži, da vas zanimajo nova poznanstva, o ljudeh, ki jih spoznate, želite izvedeti čim več, ste dobri voditelji. Poznate svoje prednosti in slabosti, se znate osredotočiti na določeno delo, ne ignorirate svojih čustev, ampak jih raziščete in znate odpraviti vzroke za slabo počutje, se razumete z večino ljudi tako v zasebnem kot v službenem okolju, si vzamete čas da pomoč drugim ljudem.

Čustvena inteligenca se kaže tudi v tem, da zlahka prepoznate razpoloženja in čustva drugih, da po navadi pravilno presodite človekov značaj, da padce v življenju jemljete kot izkušnje in novo znanje, se hitro poberete in greste naprej po svoji poti, sledite svoji intuiciji, svojemu notranjemu glasu, ste ambiciozni, si postavite cilje in storite vse za njihovo uresničitev, imate visoko stopnjo samodiscipline in dobro prenašate stres. Če se prepoznate v tem opisu, v vsaj večini izmed trditev, zagotovo lahko rečete, da ste čustveno inteligentna oseba.

Čustvena inteligenca – postavite temelje

Čustveno inteligentna oseba bo zagotovo dosegla veliko večji poslovni uspeh, kot oseba, ki nima teh lastnosti. Če želite uspeti v tem kar delate, ne glede na to, na katerem področju delujete, so vaša prepričanja tisto, kar je glavna podlaga za graditev uspeha. Če so vaša prepričanja negativna, kot na primer prepričanje, da ne morete priti v sam vrh zaradi pomanjkanja denarja, ker nimate prave izobrazbe, nimate zvez in poznanstev, da uspejo le redki izbranci, potem boste morali nekaj spremeniti v vaši podzavestni naravnanosti in prepričanjih.

čustvena inteligenca dekleta

Čustvena inteligenca je lastnost, ki jo lahko pridobite postopno z delom na sebi. Preberite kakšno motivacijsko knjigo, udeležite se seminarja o osebni rasti in zagotovo boste svoja prepričanja počasi spremenili in ko boste spremenili svoja prepričanja, boste spremenili tudi vaše misli. Ko bodo vaše misli postale pozitivno naravnane, vsaj večino časa, boste spremenili tudi vaše življenje. Vaša notranjost je temelj za gradnjo vašega sveta. Seveda se to ne more zgoditi čez noč, saj so vaša prepričanja globoko v vas rasla od vašega rojstva, se gradila vzporedno z vzgojo in izkušnjami in sprememba le teh je proces, ki ga osvojite počasi, z vztrajnostjo.

Čustvena inteligenca in uspeh v poslovnem svetu

Prepričanja in misli so osnova za uspeh. Brez pozitivne naravnanosti in vere na uspeh, ne glede na vse dejavnike je temelj, ki bo dal rezultate, ki si jih želite. Zagotovo. Iz svojega življenja odstranite vse negativne ljudi, ki lahko zrušijo vašo pozitivno naravnanost. Ko ne boste več dovzetni za negativnosti, se bodo odstranili sami, brez skrbi. Z vašo novo energijo boste privlačili le tisto, kar je v vas in prejeli boste le še več tega.

Čustvena inteligenca v vas bo izbrala svoj cilj, svoj fokus in stremela k temu, da ga izpolni. Ko boste imeli opredeljen cilj, pa morate poskrbeti za dejanja, ki vodijo k uresničitvi le tega. Sama pozitivna naravnanost brez akcije, brez korakanja proti cilju ne bo dala rezultatov, zato je potreben načrt, trdno delo in usmerjenost v cilj. To je formula uspeha, enostavna in razumljiva, samo upoštevati jo morate.

Zavedati pa se morate tudi, da je na poti navzgor tudi mnogo padcev, da so porazi del poti, zato vztrajajte. Uspešne od neuspešnih loči vztrajnost, kolikokrat so padli, verjeli vase in v svoj uspeh in ponovno vstali. Niso obupali. Zagotovo pa je čustvena inteligenca lastnost, ki vam bo pomagala pri vaši poti. Navzgor, seveda.