Sajenje – nasveti za pravilno delo na vrtu

Pravilno sajenje vrtnin in sadnega drevja je osnova za zagotovitev bolj zdravega pridelka in manj težav z boleznimi in škodljivci. Pri sajenju zelenjave pogosto naredimo napake, ko želimo izkoristiti ugodno in toplo vreme, ne glede na mesec in dejstvo, da je kljub toplemu ozračju zemlja še vedno prehladna za sajenje. Sadno drevje je najbolje saditi jeseni, da se sadike čez zimo dobro ukoreninijo. Tla je potrebno pripraviti dva meseca pred sajenjem!

V članku bomo poudarek dali sajenju vrtnin, ki bo kmalu aktualno.

Še pred sajenjem je potrebno razmisliti o ustreznosti zemlje na vrtu, saj rastline potrebujejo dobro odcedno, rodovitno zemljo, ki dobro zadržuje vlago. Zemlji je potrebno pred pričetkom sezone dodati tudi hranila, ki jih priskrbimo z dognojevanjem. Odlično se obnese ekološko gnojilo Neem cake, ki poleg gnojila deluje tudi kot insekticid in odganja prisotnost talnih škodljivcev (strune, ličinke, polži, koloradski hrošč).

Torej, sajenje zahteva temeljito pripravo, zato v nadaljevanju 5 korakov za uspešno sajenje vrtnin:

1.korak: Naredimo načrt zasaditve

Zimski čas je kot nalašč za pripravljanje načrta zasaditve, ki ga zapišemo na papir. Ne pozabimo upoštevati tudi načrta za tiste dele grede, kjer bomo tekom leta sadili dve vrtnini. V načrtu upoštevamo poleg svojih želja, kaj želimo imeti na krožniku, tudi pravila kolobarjenja ter dobrih in slabih sosedov na vrtu. Načrt shranimo, saj ga potrebujemo vsako sezono, da preverimo, kje smo sadili vrtnine leto prej in se v naslednji sezoni držimo pravil kolobarjenja.

2.korak: Izberemo kvalitetne sadike

Najboljše je izbirati sadike domačega porekla, od priznanega lokalnega vrtnarja. Še najbolje je izbrati ekološke sadike, saj smo le tako lahko prepričani, da niso bile vzgajane s konvencionalnimi sredstvi. Pozorni smo predvsem na  koreninski sistem sadik, saj se želimo izogniti pretegnjenim sadikam. Veliko vrtičkarjev se namesto sadik loti vzgoje pridelka iz lastnih semen.

sajenje jabolka

3. korak: Čas za setev

Pogosto prezgodaj pikiramo in se zato sadike v lončkih preveč razrastejo, s tem pa tudi porabijo preveč hranil in so kasneje celo rastno sezono v pomanjkanju, torej tudi bolj občutljive na bolezni in škodljivce. Obstaja zelo enostavno pravilo, po katerem sejemo paradižnik 2 meseca pred načrtovano zasaditvijo na vrt, paprike in čilije pa tri mesece prej. Tako paradižnikov v večini Slovenije (z izjemo Primorske) ne sejemo pred 15.3., ne glede na vreme! V primeru sejanja je pravilo, da sejemo, ko je zemlja toplejša od 7°c.

4.korak: Priprava zemlje

Lopatanje, zračenje zemlje, odstranjevanje plevelov in primerna oskrba s hranili so predpogoj za kvalitetno pridelavo vrtnin. Tukaj se dodajajo tudi hranila in izboljševalci zemlje, ki zagotovijo primerno rahlo zemljo. Zemlja je praviloma ali pretežno ilovnata ali preveč peščena, kar v nobenem primeru ni optimalno za vrtnine. Preveč ilovnata zemlja je zbita, težka, preveč peščena zemlja pa se preveč izpira in ne zagotavlja ohranjanja hranil. Zelo dobra izboljševalca tal sta vulkanski moki Zeolit in Bentonit, ki s svojo vulkansko sestavo nase vežeta tudi nitrate in težke kovine.

Ko je zemlja pripravljena, pričnemo s pripravo sadilnih jamic, ki ne smejo biti pregloboke, niti preveč skupaj. Če rastline posadimo preveč skupaj, imajo premalo svetlobe in hranil ter so bolj dovzetne za napade bolezni in škodljivcev.

5.korak: Čas za sajenje na vrt

Kot smo že izpostavili, ne smemo prehitevati časa za sajenje, ne glede na ugodne vremenske razmere! Februarja so na vrsti nakupi čebulčkov v trgovini, v marcu jih sadimo na vrt. Marec je čas tudi za pikiranje plodovk in pripravo zemlje. April je mesec, ko vrt končno zaživi (razen plodovk), s tem pa se pričenja tudi intenzivno obdobje bolezni in škodljivcev. Pravilno in pravočasno preventivno škropljenje vam lahko prihrani obilo živcev, časa in denarja ter vam zagotovi obilen pridelek!

Če vse korake sajenja opravimo pravilno, smo rastlinam priskrbeli zelo dobro podlago za boj proti boleznim in škodljivcem. Ker pa vseeno vsako presajanje za rastline pomeni velik šok, je pomembno pred presajanjem še dodatno zagotoviti hranila in aminokisline. To najbolje storimo z namakanjem semen ali sadik pred presajanjem, zelo se obnese ekološka rjava alga Kelp tonic. Na deklaraciji vedno preverite, koliko je izdelek mešan z vodo in njegovo vsebnost hranil in aminokislin. Izberite izdelek, ki vključuje zgolj algo Kelp, brez dodatkov vode.