Lesene fasade za sodoben pridih domačnosti

Izbiri fasade za hišo velja nameniti dovolj pozornosti, saj predstavlja ogledalo našega doma. Gre za zunanji sloj, ki je prvotno namenjen toplotni izolaciji objekta ter zaščiti pred vremenskimi pojavi, izgled in oblika pa sta dejavnika, ki oblikujeta in zaključita celotno podobo hiše.

Razlikujejo se po načinu gradnje, konstrukciji in materialu. Katere materiale bomo izbrali, je odvisno od željene cene, kakovosti, ponudnikov in načina gradnje. Pri izdelavi se moramo prilagajati tudi okolju, v katerem živimo, saj vsaka vrsta fasade ne sodi povsod.

Naj hiša zaživi z leseno fasado

Ni se treba vedno odločati le za klasiko – ste že videli, kako lesena fasada spremeni hišo v čudovit in unikaten dom? Les s svojo naravno raznolikostjo, trpežnostjo, dobrimi gradbenimi lastnostmi in ekološko vrednostjo pridobiva na pomenu v sodobnem arhitekturnem svetu.

Fasada iz lesa se odlično ujame tudi v kombinaciji z drugimi materiali – s kamnom, pločevino, steklom, vlakno-cementnimi ploščami … Primerne so za vse vrste stanovanjskih hiš kot tudi za poslovno-stanovanjske stavbe in večje javne objekte.

fasade leseno

Če želite domu vdahniti toplino in domačnost že na prvi pogled, je treba leseno fasado načrtovati že v začetni fazi projekta. Odločimo se, kateri deli stavbe bodo pokriti z ometno in kateri z leseno fasado. Zaposleni v podjetju Hrovat vas lepo vabijo na sestanek, kjer boste izvedeli vse informacije ter si ogledali različne materiale, ki so na voljo. Vse fasade so izdelane izključno po naročilu, tako da se vašim željam maksimalno približajo. Odlikuje jih dolga tradicija, so zanesljivi in kvalitetni izvajalci ter tudi prvi CO2 nevtralni obrtniki v Sloveniji – za vsako posekano drevo posadijo novega in s tem pripomorejo k varovanju okolja.

Načrtovanje in montaža

Kakovost lesene fasade določajo primerna izbira drevesne vrste, strokovna izvedba in natančna vgradnja – vse skupaj je ključnega pomena za trajnost lesene fasade. Izvajalci podjetja Mizarstvo Hrovat strogo upoštevajo načela konstrukcijske zaščite in ustrezne prezračenosti, zato je skrb za kvalitetno izvedbo in dolgo življenjsko dobo popolnoma odveč.

Lesena fasada je praviloma izdelana iz trdega lesa, največkrat iz sibirskega macesna, ki je izredno obstojen, trpežen in estetsko dovršen. Njegova posebnost je tudi ta, da ga ni potrebno dodatno zaščititi, saj les s časom oksidira in se s tem sam zaščiti pred vremenskimi vplivi. Les sicer postane siv, a kljub temu njegova trajnost ni krajša. Če pa si te estetske spremembe ne želimo, je treba površino lesa zaščititi z ustreznim oljnim premazom, zaradi česar dlje ostane prvotnega odtenka.

Ugodnejše opcije za izdelavo so les smreke, redkeje jesena in bukve. Te vrste lesa se predhodno termično obdelajo, s čimer se struktura lesa uniči in zato ne more več propadati. Potrebna je tudi ustrezna površinska zaščita.

Pri zidanih hišah se podkonstrukcija in izolacija pritrjujeta direktno na opeko, pri montažnih in skeletnih hišah pa je treba že prej pripraviti oprijemljivo podlago (razdalja približno 50 cm) za vijačenje. Podkonstrukcija se pričvrsti na ustrezni oddaljenosti od stene, od česar je odvisna tudi debelina izolacije. Razdalja med navpično postavljenimi podkonstrukcijskimi letvami običajno ne sme presegati 70 cm.

fasade hiša

Začne se s pričvrščevanjem skrajnih letev, med njiju pa se napne vrv in s tem zagotovi enako oddaljenost vseh letev od stene. Sledi montaža črne paropropustne folije na letve, nato pa montaža moralov, predhodno pobarvanih s črno barvo, ki služijo kot nosilni del za vijačenje in za izdelavo zračnega mostu. Postopek velja za vodoravno postavitev lesene fasade; če gre za navpično, se podkonstrukcijo in zračne letve pričvrsti v drugačni postavitvi. Montažni vijaki morajo biti iz izredno kvalitetnega inoks materiala, ki se mu z leti mehanske lastnosti ne poslabšajo.

Lesena fasada na osnovno debelino ogrodja hiše doda 5 – 30 cm, odvisno od tega, kakšna je izolacija in debelina zaključnega sloja lesa; zaradi tega nastane špranja med okni in končni slojem fasade. Zapre se jih z zaključnimi letvami iz masivnega ali lepljenega lesa, njihova debelina pa je odvisna od širine, razpona in izbire materiala. Poleg tega so zelo pomembni detajli pri končnem izgledu tudi fasadni zaključki oz. vogali, ki so odvisni predvsem od osnovne arhitekture objekta ter vrste fasad.

Vse elemente, potrebne za izdelavo fasade, izvajalci pripeljejo na lokacijo in dokončen razrez materiala izvedejo med samim postopkom montaže. Na koncu se leseno fasado še naolji ali pobarva z izbranim barvnim odtenkom, odvisno od uporabljene vrste lesa.

Vidno ali nevidno pritrjevanje?

Pri obeh načinih je pomembno, da je podkonstrukcija primerno izravnana in učvrščena. Lesene elemente se lahko montira na različne podlage (na železno, leseno, keramično, …). Podkonstrukcija ne sme držati teže izolacije, saj se le-ta lahko deformira.

Za nevidno pritrjevanje se uporabljajo posebne sponke in vijaki, ki se jih pritrdi na tak način, da na vidni strani ni videti glav vijakov. Letev, na kateri je privijačena sponka, se vstavi pod predhodno letev in privijači na podkonstrukcijo. Prednost tega vijačenja je, da letev ločimo od podkonstrukcije, s tem pa je omogočeno stalno sušenje in zračenje. Zmanjšano je pokanje in zvijanje lesa, s čimer še podaljšamo življenjsko dobo fasade.