Peči na drva – kaj je dobro vedeti?

Zima s seboj prinaša številne zimske radosti. Prinaša pa tudi hladno in mrzlo vreme in potrebo po tem, da ogrejemo naše domove. Načinov, kako to lahko storimo je seveda več, razlikujejo pa se tudi glede stroškov. Tovrstni stroški so seveda neizogibni, lahko pa jih nekoliko zmanjšamo. Če želite vaše račune zmanjšati za kakšen evro, so peči na drva Vodnar Letral za vas več kot odlične.

Kaj so peči na drva?

Peči na drva so ogrevalne naprave, za katere uporabljamo les oziroma lesene biomase. Naprava je navadno sestavljena iz trdnega kovinskega (navadno litega železa ali jekla) zaprtega kurišča, ki je pogosto obložen s šamotno opeko. Peč ima navadno eno ali več cevi za pretok zraka, ki se lahko opravljajo ročno ali avtomatsko. Prva peč na drva je bila patentirana v Strasbourgu leta 1557, kar dve leti pred industrijsko revolucijo. Zato je takrat bilo železo poceni, še več, bilo je precej običajen material, posledično pa so se peči med potrošniki postopoma razširjale.

Peči na drva so s prezračevalno cevjo priključene na primarni dimnik. Ta mora biti bolj vroč od zunanjih temperatur, tako bodo plini izvlečeni iz kurišča in se dvignili.

So peči na drva odgovorne do okolja?

Peči na drva  ali pa kotli na pelete, sekance in brikete, so za okolje zelo prijazni načini ogrevanja. Ogrevanje namreč poteka z obnovljivimi viri. S pečmi na drva torej minimalno onesnažujete okolje, zaprosite pa lahko tudi za sredstva Eko sklada, ki so namenjena tistim, ki svoje domove ogrevajo z obnovljivimi viri energije. Tako boste zagotovili odgovoren odnos do okolja.

Kateri les uporabiti?

Ključnega pomena je, da les ni vlažen. Največja vlažnost lesa je namreč lahko dvajset odstotkov, to pa dosežemo s tem, da se les suši od dveh do treh let. Če boste les posekali sami ali pa ga nabrali v gozdu, ga morate najprej razžagati oziroma razcepiti, šele nato pa lahko pričnete s sušenjem. Razcepitev lesa mora biti takšna, da bo njegov premer med sedem in deset centimetrov. Če bodo polena predebela, bo ogenj hitro ugasnil. V kolikor les ne bo dovolj suh, bo dim pri gorenju temne barve. Ta nastane zaradi nepopolnega izgorevanja lesa.

Les različnih drevesnih vrst ima različno toplotno vrednost. Če boste kupili les za celotno kurilno sezono, izberite les iglavcev. Primeren je les smreke, če je seveda primerno sušen. Najvišjo toplotno vrednost imajo gotovo drva hrasta in bukve, ki so nekoliko dražja.

peči na drva les

Na kaj moramo paziti?

Pravilen pretok zraka in prezračevanje sta nujna, če se odločimo za peči na drva. Le tako bomo zagotovili učinkovito in varno sežiganje lesa. Seveda moramo upoštevati tudi zakonske zahteve države. Varno delovanje peči na drva zahteva tudi redno vzdrževanje in praznjenje posod s pepelom, ki se nahajajo pod rešetkami.

Nujno je rutinsko čiščenje peči in dimnika, tako se bomo izognili tudi nastanku požara. Saje se pričnejo v dimniku in ceveh peči nabirati. To dimnik poškoduje, v primeru morebitnega požara pa se ta še hitreje razširi na dodatno strukturo, še posebej na streho. Nevarnost nastane tudi zato, ker dimnik zaradi saj postane neprehoden. Posledično se dim prične nabirati v naših domovih kar pa je za zdravje izredno nevarno. Če za dimnike in peči na drva ni dovolj dobro poskrbljeno, lahko to vodi v nastajanje življenjsko ogrožajočega ogljikovega monoksida. Izogibati se moramo tudi uporabi premoga, maščob, olj, bencina, kerozina in plastike kot pospeševalnikov.

Kakšne so še prednosti?

Velika prednost je zagotovo prihranek. Medtem, ko boste za montažo peči na drva porabili malce večji znesek, bo to vsekakor zelo dobra naložba za prihodnost. Ogrevanje na tovrsten način je namreč veliko cenejše kot pa ogrevanje s pomočjo drugačnih centralnih naprav in elektrike. Tovrstno ogrevanje ima zelo pozitiven vpliv tudi na ambient vašega doma. Ni veliko stvari tako sproščujočih kot poslušanje prasketanja ognja med počitkom v vašem toplem in udobnem domu.