Od kje izhaja cybermonday?

V svojih začetkih je bil cybermonday bolj v pomoč manjšim spletnim trgovcem, ki so se na ta način zoperstavili večjim podjetjem, ki so do tedaj ponujala ogromne razprodaje na blackfriday. Mnogi od vas poznate bolj znani črni petek oziroma blackfriday, nekoliko manj poznan pa je cybermonday oziroma spletni ponedeljek. To pa zato, ker predstavlja mlajšo različico črnega petka in se osredotoča izključno na prodajo preko spleta. Le ta se je začela hitreje razvijati šele z razvojem interneta, ki je predstavljal tudi povod za pojav vse večjega števila spletnih trgovin.

Prvi cybermonday sega v leto 2005, vendar pa takrat spletna prodaja še ni bila tako razširjena kot je danes. Eden od razlogov je bila nizka hitrost interneta, ki ni dosegala takšnih vrednosti kot jih danes, ko je situacija popolnoma drugačna. Cybermonday akcija je danes že enako priljubljena kot razprodaja izdelkov, ki jo ponuja črni petek.

Zakaj se imenuje cybermonday?

Izraz cybermonday sta uvedla Ellen Davis in Scott Silverman iz ameriške Nacionalne maloprodajne zveze z namenom spodbujanja internetne prodaje, na koledar pa sta ga umestila kar na prvi ponedeljek po črnem petku.

Vendar pa to ni trajalo dolgo, saj so tudi večja podjetja kmalu prepoznala prednosti spletnega nakupovanja. Mnogi od njih so, poleg ponudbe v trgovini, začeli tudi s spletno prodajo, saj so ugotovili, da je to lahko idealna priložnost za dodatni zaslužek. 

In zakaj ponedeljek in ne na primer sobota? Izkazalo se je, da so v času, ko so bile hitrosti interneta manjše, ljudje opravljali spletne nakupe kar na svojih delovnih mestih, kjer so bile hitrosti večje kot pa doma. Prav tako se je ponedeljek izkazal za najbolj donosen dan v tednu med spletnimi trgovinami in zato je obveljal dan in ime cybermonday.

cybermonday voziček

Razvoj mobilne tehnologije in družabnih omrežij omogoča razvoj cybermonday najboljše ponudbe

Zaradi razvoja mobilne tehnologije in družabnih omrežij, je postalo spletno nakupovanje še toliko bolj preprosto in tudi dostopno. Ogromno nakupov je opravljenih preko spleta oziroma spletnih trgovin, ki ponujajo različne izdelke od elektronike, notranje opreme, avto opreme, oblačil in še mnogo drugega. Danes že težko najdemo izdelek, ki ne bi bil dostopen tudi preko spleta. 

Zato je cybermonday akcija še toliko bolj priljubljena med potrošniki. Razprodaja izdelkov, ki jih na ta nakupovalni dan ponuja cybermonday akcija, je zagotovo dovolj mamljiv razlog za številne potrošnike, da so že več dni pred tem pozorni nanj. Več odstotni popust, ki ga ponujajo spletne trgovine, pa vam omogoča nakup kakovostnih izdelkov po dostopnih cenah. Do danes je tako postal cybermonday največji nakupovalni dan v letu za mnoge trgovce in seveda tudi kupce.

Od razprodaje elektronike do mnogih drugih izdelkov

Sprva je za cybermonday veljalo, da je razprodaja elektronike glavni prodajni fokus, vendar pa so z leti postale cybermonday najboljše ponudbe izjemno pestre. Sprva je veljalo, da je cybermonday akcija najboljša izbira za nakup mobilnega telefona, tablice ali drugih pametnih naprav. Vendar pa so trgovci kmalu spoznali, da je potrebno zajeti čim bolj širok krog potrošnikov. Zato lahko danes na ta nakupovalni dan poleg elektronike kupite še mnoge druge izdelke.

Je že res, da se morda nakup elektronike najbolj splača, saj so sicer najbolj zmogljive naprave zelo drage, kar pa ne pomeni, da se vam ne splača pregledati tudi ostale ponudbe. Še posebej so zanimive in iskane igrače za otroke različnih starosti, ki jih v tem času lahko prav tako dobite po dostopnih cenah. Če v tem času že načrtujete nakup decembrskih daril za otroke, potem vam bo popust, ki vam ga ponuja cybermonday akcija, zagotovo prišel prav.

 

Zakaj je cybermonday danes tako popularen?

Kot smo že omenili, je v svetu trenutno najbolj pričakovan spletni nakupovalni dan cybermonday, Slovenija pa se v tem bistveno ne razlikuje. Tudi pri nas so cybermonday najboljše ponudbe med potrošniki zelo iskane. Največja prednost tovrstnega načina nakupovanja je seveda popust, ki ga nudijo na določene izdelke in možnost 24-urnega nakupovanja. Zato ni nič nenavadnega, da nekateri od njih že dneve pred spletnim ponedeljkom preverijo ponudbo, si naredijo spisek in takoj ob polnoči preverjajo popuste. 

Cybermonday akcija je vsem potrošnikom namreč na voljo že od polnoči naprej in se zaključi ob polnoči naslednjega dne. Ob tem pa lahko nakup opravite kar iz domačega naslonjača in se izognete množici ljudi v nakupovalnih centrih. To pa še ni vse. Ker lahko cybermonday najboljše ponudbe med seboj tudi primerjate, s tem prihranite veliko časa in energije, predvsem pa denarja. 

Pred nakupom preverite plačilne pogoje in dodatne ugodnosti

Pri nakupovanju različnih izdelkov je predvsem pomembno, da vas cybermonday nakupovalna mrzlica ne zavede in ne začnete kupovati izdelkov, ki jih ne potrebujete. Vsekakor je dobro, da pred nakupom dobro razmislite kaj potrebujete in poiščete najbolj primerno ponudbo, ki vam ponuja na izdelek največji popust oziroma najnižje cene. Ob nakupu ni nikoli odveč, da se pozanimate kakšni so plačilni pogoji, o možnostih brezplačne dostave ali pa celo plačila na obroke.