Kaj je pomembno pri izbiri letnih gum?

15. marca lahko vsi lastniki jeklenih konjičkov pospravijo zimske gume in svoje vozilo opremijo z letnimi gumami. Vendar pa se z menjavo ne smete prenagliti, saj se znajo zimske razmere pojaviti tudi še v mesecu aprilu ali še kasneje. Pri tem pa ni pomemben samo sneg, ampak tudi temperature, ki so velikokrat vzrok za poledico ali spolzko cestišče.

In kdaj je čas, da izberete nove letne gume? Življenjska doba pnevmatik je zelo različna in je odvisna tudi od vašega načina vožnje, vremenskih razmer in kakovosti vzdrževanja. Vsekakor je potrebno o nakupu razmišljati takrat, ko je profil letne gume manjši od 1,6 cm, ali pa so gume starejše od petih let oziroma imajo prevoženih več kot 60 tisoč kilometrov.

Kupujte letne gume, ki niso starejše od dveh let

Test pnevmatik vam je lahko v veliko pomoč predvsem pri nakupih preko spleta, kjer lahko v pestri spletni ponudbi najdete letne pnevmatike različnih blagovnih znamk, dimenzij in karakteristik. Tovrstni testi določajo prednosti in slabosti gum. kar kupcu pomaga pri izbiri najprimernejših letnih gum. Če vas cena ne omejuje, potem je najbolj enostavno, da izberete tiste letne gume, ki so dosegle najboljšo oceno. 

Seveda se je potrebno predvsem pred spletnim nakupom natančno pozanimati o starosti pnevmatik. Letnica izdelave je zelo pomemben dejavnik, ko se odločate za nakup novih gum. Dobro je vedeti, da imajo pnevmatike, ki so stare do dve leti in so pravilno transportirane ter skladiščene, popolnoma enake lastnosti kot nove, proizvajalci pa vam ponujajo enako garancijo, kot če bi bile letne gume popolnoma nove.

letne gume kolo

Ustrezne dimenzije letne gume, ki jih zahteva vaše vozilo

Pred nakupom letnih gum ne pozabite preveriti dimenzij, ki jih določi proizvajalec. To lahko storite na dva načina. Če boste nekoliko bolj natančno pogledali oznake na bočni strani gum, boste opazili oznake, ki vam povedo kakšne dimenzije letnih gum morate iskati. Drugi način pa je, da pogledate v homologacijsko potrdilo v katerem so zakonsko predpisane dimenzije pnevmatik za vaše vozilo. Pri tem naj vas ne zmedejo zapisane različne dimenzije pnevmatik, saj je lahko za določen model vozila primernih več različnih dimenzij.

Oprijem na mokri podlagi je karakteristika, na katero je potrebno biti še posebej pozoren

Kadar govorimo o nakupu letnih pnevmatik, je potrebno biti pozoren na več karakteristik, zagotovo najbolj pomembne pa so tiste, ki se navezujejo na čim večjo varnost na cesti. Letne gume imajo zato popolnoma drugačen vzorec na tekalni plasti, kot pa ga imajo na primer zimske gume. Letne gume v kombinaciji s posebno sestavo gumene zmesi preprečujejo deformacijo pnevmatik med zavijanjem, zagotavljajo kratko zavorno razdaljo in odlično vodljivost.

Običajno imajo letne gume poudarjeno vzdolžno smer lamel, ožje utore in drugačno konfiguracijo žlebov. Le ti zmanjšujejo nevarnost akvaplaninga in izboljšajo oprijem v suhih in mokrih pogojih. Oprijem na mokri podlagi pri letnih gumah označujemo s črkami A do F, pri čemer A predstavlja najboljšo oceno, F pa najslabšo.

Upoštevajte vaš slog vožnje in razmere, v katerih vozite

Vzorec tekalne površine je pomemben dejavnik, ki vpliva na vaš slog vožnje:

  • Simetrične letne gume z vzorcem, ki nima smeri, so primerne za mirno vožnjo, saj imajo dobro uravnotežene lastnosti; cenovno pa spadajo v nižji cenovni razred.
  • Asimetrične letne pnevmatike so najbolj vsestranske in zagotavljajo odlično vožnjo na suhih in mokrih površinah. Odlikujejo jih dobre vozne lastnosti, zaradi česar so odlične tudi za športen način vožnje. 
  • Usmerjene lene gume v obliki črke V so primerne za dež, saj so zelo odporne na akvaplaning.

Slog vožnje in trdota letnih gum sta prav tako neizogibno povezana. Trde letne gume so bolj odporne proti obrabi, zato so primerne za vse tiste, ki premagujete velike razdalje. Na drugi strani pa je potrebno biti pozoren na to, da imajo trše gume nekoliko slabšo oprijemljivost.

S pravilno izbiro letnih gum lahko veliko privarčujete

Ali ste vedeli, da lahko s primerno izbiro letnih gum, vaše vozilo porabi do 3% manj goriva. Ključnega pomena pri tem je izbira takšnih gum, ki se ponašajo z nizkim kotalnim uporom. Kotalni upor je pri stiku pnevmatike s podlago neizogiben, se ga pa lahko bistveno zmanjša. Odvisen je predvsem od sestave gum in načina njihove proizvodnje. Gume z nizkim kotalnim uporom so tako garancija za optimalen izkoristek goriva, kar pomeni večje število prevoženih kilometrov in manjši izpusti CO2.

Informacije o izkoristku goriva boste dobili na EU nalepkah, ki so nalepljene na vseh gumah, ne glede na to ali gre za letne, zimske ali celoletne. Barva in črkovna lestvica se stopnjuje od A do G, pri čemer zelena oznaka A pomeni najvišji izkoristek goriva, medtem ko rdeča oznaka G pomeni najnižji izkoristek goriva.

Ali lahko z zimskimi pnevmatikami vozite tudi poleti?

Je že res, da morajo imeti zimske pnevmatike 3 mm profila, letne gume pa samo 1,6 mm, a vseeno to ne pomeni, da je priporočljivo z zimskimi gumami voziti v vročih dneh. Razlogov je več. Zimske pnevmatike so odlične pri temperaturah do 7 °C, za toplejše temperature pa niso optimalne. Narejene so iz drugačne gumene zmesi, ki je namenjena vožnji v nizkih temperaturah.  Letne gume se v toplejših mesecih manj obrabijo, imajo boljši oprijem in omogočajo krajšo zavorno pot in nižjo porabo goriva. Poleg bolj varne vožnje boste tako s sezonsko menjavo pnevmatik tudi prihranili.