Kislo zelje za zdravje!

Ker vsebuje največ vitaminov v tem letnem času. Kislo zelje je lokalno, sveže, sezonsko in konec koncev poceni in izdatno. Najbrž ne rabim omenjati, da se le to kupuje pri lokalnih pridelovalcih ali kisamo sami doma.

Zelje so začeli gojiti že davno, saj ga omenjajo grški in rimski pisci. Prednik zelja je najbrž nastal iz divje vrste. Raslo je na severni obali Sredozemskega morja, na obalah južne Anglije, Danske in južne Francije. Najverjetneje so na tem področju zelje tudi vzgojili s križanjem. Prvotno zelje je bilo namreč grenko in pekoče.

Kislo zelje so začeli kisati Kitajci čisto po naključju. S soljo so ga hoteli konzervirati in se je skisalo. Ugotovili so, da je to povsem užitna hrana. S potovanji se je to živilo kmalu razširilo po vsem svetu. Ko so gradili Kitajski zid, so delavcem pripravljali kislo zelje z rižem. Ta jed je bila predvsem praktična. Lahko se je pripravila za par dni v naprej in bila zaradi vlaknin in hidratov izdatna in močna jed, polna hranil.

kislo zelje posoda

Leta 1497 se je znani pomorščak Vasco da Gama odpravil na pomorsko pot do obal Indije. Da bi se izognili nevarnim morskim tokovom, se je odločil za krožno pot čez južni Atlantik. Med plovbo do Rta dobrega upanja njegovi mornarji niso uzrli kopnega celih 96 dni. Zaradi pomanjkanja svežega sadja in zelenjave, ki sta bogat vir vitamina C, jih je napadel skorbut in umrli sta dve tretjini posadke. James Cook, ki se je na plovbo okoli sveta podal dobrih dvesto let kasneje, te napake ni ponovil. Poslušal je nasvet nemškega naravoslovca Georga Forsterja in na ladjo vkrcal kislo zelje, bilo ga je kar 60 sodov. Tako med plovbo zaradi skorbuta ni izgubil niti enega člana posadke.

Ja, kislo zelje vsebuje ogromne količine vitamina C. Poleg tega vsebuje še pomembne minerale in vlaknine. Sebastian Kneip ga je označil za metlo želodca in črevesja. Z zaužitjem 150 do 200g surovega kislega zelja pokrijemo dnevno potrebo po vitaminu C. Vsebuje pa bornih 22 kcal na 100g. O zdravilnih lastnostih kislega zelja se tu ne bom razpisala, ker je tega ogromno na spletu. Želim pa si, da bi bilo to živilo pogosteje na naših mizah. Spomladi nam gotovo ne bo žal. Kislo zelje bo namreč pregnalo pomladansko utrujenost. Zimo pa bomo prebrodili zdravi. Vsaj kar se prehladov in bakterijskih okužb tiče. Virusna obolenja pa zeljne jedi samo ublažijo, ker dvigujejo imunsko odpornost. Zelja ni potrebno kuhati. Je sicer dobro in tradicionalno na naših krožnikih. Tu majhen namig. Ne ga kuhati uro ali dve, da se zmehča. Prevrite ga in vrzite na razbeljeno maščobo. Takoj bo mehek. Drugače pa ga je najbolje pojesti kar surovega. V sendvič namesto zelenjave. Skuta in maslo tudi sodita zraven. Ali pa polsuha ali sušena mesnina. V solati ga lahko kombiniramo s stročnicami ali žiti in sveže stiskanimi olji. Še kos domačega kruha in že imamo odlično dobro malico. Poceni in hitro. Sama imam najraje kislo zelje s fižolom, česnom in bučnim oljem. Presenetite goste s pito s kislim zeljem. Pripravimo testo kot za kruh. Tanko razvaljamo. Zelje prej prepražimo na maščobi in z dodatki po želji. Ohlajeno razdelimo po testu. Čez naredimo mrežo. Pečemo okoli 40 minut. Postrežemo toplo ali hladno. Namig. Ob tej jedi se lahko spije kakšen kozarček vina več. Kruh in zelje poskrbita za hitrejšo presnovo alkohola. Pretiravanje pa tako v nobenem primeru ni dobro. Če pa je bila prejšnji večer doza le prehuda, je naslednji dan sveže kislo zelje odlično zdravilo. Napenjanje po zelju lahko ublažimo z kumino, ki jo dodamo jedem s kislim zeljem.

Stranski produkt pri kisanju zelja je zeljnica. Tudi ta je zelo bogata s hranili. Kakšen kozarec dnevno jo lahko brez problemov spijemo. Samo ali razredčeno z vodo. Ker je vsak organizem edinstven, jo pijemo v količinah, ki nam prijajo in čez dan, ko nam odgovarja. Eni zjutraj na tešče, drugi zvečer pred spanjem ali čez dan po jedi. Jaz jo najlažje spijem v dopoldanskem času. In si jo redčim, če je preslana ali prekisla. V kombinaciji z jabolčnim kisom pa je pravi balzam za opekline, pike in druge tegobe na koži. Prav tako blaži otekline. Tudi zobobol.

Jaz bom danes jedla kislo zelje z ješprenom in lanenimi semeni v solati in domač pirin kruh. Pa vi?