Mikrokovanje podaljša izdelkom življenjsko dobro za 1000 x

Mikrokovanje je novodobni postopek, ko se s kovanjem obdela površina materiala, da je bolj trdna, zato kliknite tukaj, da si ogledate postopek in pošljete povpraševanje. Mikrokovanje visoko tehnološkim predmetom podaljša življenjsko dobo za tisoč krat zato, ker utrdi njihovo površino in jo zaščiti. Ta postopek zmanjša možnost, da bi se zvarjeni elementi in elementi po obdelavi porušili zato to zveča njihovo varnost. Zaradi tega se ta postopek uporablja v vseh industrijah, še posebej v letalski, farmacevtski, kemijski, avtomobilski in podobnih.

mikrokovanje

Mikrokovanje je postopek, ki se lahko enako kakovostno ponovi 100 % in se ga uporablja v proizvodnji, kjer se izdeluje več enaki serijskih predmetov. Ta postopek zmanjša nastanek mikroprask in izboljša, da se predmeti lahko lažje namažejo ter tudi pobarvajo po potrebi. Ko se predmeti mehansko obdelajo in se varijo, nastanejo različne napetosti na površini, ki jih ta postopek izravna. Hkrati pa se tudi poveča trdota materiala obdelovancev.

Dejansko postopek mikrokovanje ni nov izum, ker so ga uporabljali kovači že od nekdaj za utrjevanje kovinskih predmetov, ki so jih izdelovali na roke. Razlika je le v tem, da se danes izvaja zelo natančno s specialnimi stroji in je lahko proizvodnja avtomatska ter s tem tudi hitrejša in cenejša. Za utrjevanje kovin je metoda mikrokovanje najboljša na svetu in jo uporablja tudi NASA za svoje izdelke.

Pri mikrokovanju se uporabijo mediji, ki so okrogle oblike in ti z veliko hitrostjo trčijo ob površino obdelovanca. Tako ta postopek povzroči, da se ti delci obnašajo kot mikro kladiva, ki ob trkih na površini naredijo zelo majhne udrtine. Ker je teh udarcev zelo veliko, se površina sčasoma zgladi v ravno površino. Zato tudi nastane na površini obdelovanca kompresijska napetost in s tem se izniči možnost, da bi se obdelovanec po obdelavi in varjenju porušil. Zaradi tega se uporablja ta postopek pri obdelovanju letalskih koles, zobnikov, vzmeti, turbin in njihovih lopatic ter še marsikaj durugega.