Notranja vrata – izdelava in montaža naj bosta kvalitetni

Kadar opremljamo bivalne prostore, so nepogrešljiv sestavni del med drugim tudi notranja vrata. Uporabljamo jih vsakodnevno, pa se tega sploh ne zavedamo – dokler nam vrata služijo tako, kot je treba. V prvi vrsti je pomembna kvaliteta izdelave, velik poudarek pa je tudi na natančni in kakovostni montaži vrat. Če so v bivalnih prostorih standardne mere prehodov, se da notranja vrata kupiti v večjih trgovskih centrih, v večini primerov pa je morda bolje, da se odločimo za mizarsko podjetje, s katerimi imajo že drugi kupci dobre izkušnje.

Odločite se premišljeno

Preden se lotite povpraševanja, dobro premislite o rangu kvalitete, ki jo želite imeti, o tem, kakšen tip vrat vam je všeč in nenazadnje seveda število želenih vrat.

Izbira je dandanes precej pestra – lahko se odločate med različnimi izvedbami, od furniranih vrat, vrat z dekorativnimi vstavki, drsnimi, steklenimi vrati … Furnir se da postaviti prečno, navpično ali pa se odločite kar za kombinacijo obojega. Kar se tiče površine, vam izvajalci ponujajo možnost lakiranja, oljenja, toniranja v poljubno barvo, beljenja … Vašim željam se prilagodijo tudi pri izvedbi; nasadila so lahko skrita ali vidna, tudi podboj se da zakriti. Zaradi vseh mogočih variant je kupcu včasih najlažje, da si različna notranja vrata ogleda v izbranem salonu in se s prodajalcem dogovori za izris notranjih prostorov v kombinaciji z vrati za lažjo predstavo.

Ko se končno odločimo, kaj si želimo in nam to izdelajo, sledi montaža. Če se odločimo, da nam bo vrata montiral enak izvajalec, po navadi plačate nižji DDV za sam material. V kolikor ste vešči zahtevnih del, se z nekaj znanja in potrebnega orodja montaže lahko lotite sami.

notranja vrata belo

Kako se lotiti montaže?

Pred začetkom montaže si pripravimo orodje in navodila. Le če bodo notranja vrata zmontirana pravilno, nam bodo funkcionalno in estetsko služile dolgo časa. Zelo pomembna je priprava zidnih odprtin. Če je omet neenakomerno nanešen, je treba podlago izravnati z akrilnim kitom. Pri neravnih tleh bo podboj nameščen na različnih višinah. Odprtina v zidu mora biti 3-4 cm širša od zunanjega dela podboja in višja za 1-2 cm.

Podboj pokončno in pravilno namestimo v zidno odprtino in si pri tem pomagamo z vodno tehtnico. Pred namestitvijo na vsako stran podložimo dve distančni letvi v izogib poškodbam. Ena mora biti nameščena v višini kljuke, druga na spodnjih robovih pokončnikov. S pomočjo letev podboj razpremo. Podboj mora biti na vsaki strani tudi dobro zagozden. Ko je vse nameščeno, preverimo pravilnost postavitve. Sledi nameščanje vratnega krila na dobro zagozden podboj. Preverimo, kako se vratno krilo prilega na podboj. Nato jih zopet snamemo. S poliuretansko peno, ki ne sme biti preveč raztezna, zapolnimo prostor med zidom in podbojem. Tako pustimo vsaj 6 ur, da se pena dobro posuši.

Notranja vrata bodo kmalu krasila naš dom

Po tem, ko se pena strdi, odvečno obrežemo in odstranimo vse zagozde in distančne letve. Na podboj namestimo okrasne zaključne letve. Končno sledi namestitev vratnega krila na tečaje. Dobro preverimo, kako se prilegajo ter ali se odpirajo in zapirajo pravilno. Za konec nam ostane še montaža vratne kljuke.

Nasvet glede montaže

Kadar bomo notranja vrata vgradili v novozgrajen objekt, je bolje, da se montaža izvede po končanih glavnih notranjih delih, tudi po izdelavi ometov. Na ta način že lahko zapremo fuge med zidom in podbojem ter tako dosežemo lep končni izgled.

Če torej notranja vrata montirate sami, lahko s tem prihranite kar nekaj denarja, saj se cena montaže giblje okoli 60€ na posamezna vrata. Je pa res, da vam v primeru nepravilne montaže lahko vsakodnevna hoja skozi vrata povzroča veliko sivih las, zato se vložek v dobrega izvajalca in monterja vsekakor izplača.