So kaminske peči na drva dobra izbira za vaš dom?

Občutek topline in prasketanje ognja. Kaj več bi si sploh lahko še želeli na mrzel zimski dan. Kaminske peči na drva še zdaleč niso več aktualne zaradi estetskega videza ali nostalgičnega občutka, saj nam s pomočjo sodobne tehnologije omogočajo tudi izvrstno dopolnilo glavnemu ogrevalnemu sistemu. V novejših energijsko varčnih hišah lahko dobra kaminska peč tudi v celoti nadomesti dosedanji sistem.

Romantičnega vzdušja pred kaminom s skodelico toplega čaja se ne da nadomestiti, je pa potrebno pred nakupom dodobra premisliti, kakšen kamin bomo kupili in zakaj ga bomo uporabljali. Bo le dodatno ogrevanje za vašo dnevno sobo ali bo pomagal celotnemu sistemu? Bo samostojna kaminska peč ali ga bomo vgradili v steno? Bo odprt ali zaprt? Pri izbiri prave kaminske peči na drva vam lahko pomagamo mi.

Kamin ali kaminska peč: Kakšna je razlika?

Za začetek je potrebno poznati razliko med kaminom in kaminsko pečjo. Pri novogradnji je najboljša izbira kamin, ki ga lahko primerno integriramo v prostor in tako ustvarimo prostor po naše, medtem ko je kaminska peč samostojen element, ki ga lahko pozneje tudi odstranimo, če nam ni všeč. Kaminske peči na drva so torej bolj prilagodljive in najprimernejše za že zgrajene objekte, prav tako pa tudi hitreje ogrevajo prostor, saj je celotna peč izpostavljena prostoru.

Če radi gledate filme, ste gotovo opazili in celo slišali prasketanja ognja v prostoru. To vam omogočajo odprti kamini, ki so popularni predvsem zaradi estetskega videza, na splošno pa imajo slabši izkoristek, tam nekje do 50-odstoten. Prav tako lahko s tovrstnim kaminom ogrevate le en prostor, potrebna pa je tudi redna navzočnost v sobi, saj lahko ob neprimernem nadzoru povzroči požar.

peči na drva ogenj toplota

Dober izkoristek in estetsko dovršen videz omogoča tudi prihranke

Verjetno razmišljate o kaminu raje kot o dopolnilnemu sistemu, ki vam bo pomagal pri varčevanju za ogrevanje – v tem primeru so zaprte toplozračne ali toplovodne kaminske peči na drva prava izbira za vas. Tako lahko popestrite dnevno sobo in hkrati prihranite denar. Toplozračni kamini imajo s pomočjo ventilatorjev in regulacijo zgorevalnega zraka okoli 75-odstotni izkoristek, z dodatnimi ventilatorji in cevmi za odnašanje zraka pa lahko ogrevate tudi sosednje prostore.

S poceni energentom lahko kamin izkoristite tudi kot dodatek za glavni sistem ogrevanja v vašem domu. Cene kurilnega olja in plina se lahko s časom drastično spremenijo, drva pa bodo v državi polni dreves ostala aktualna. V tem primeru so najboljša izbira toplovodne kaminske peči na drva, saj jih je možno priključiti na centralni ogrevalni sistem. Ogenj tako ogreje vodo, ki nato kroži v hišo do radiatorjev ali talnega ogrevanja. Naj vas torej romantičen videz kaminskih peči na drva ne preslepi, saj so lahko poleg tega tudi odličen dopolnilni sistem za ogrevanje vašega doma.