Oddaja poslovnih prostorov – odskočna deska vsakega uspešnega podjetja

Podjetja se vedno bolj zavedajo pomembnosti primerno izbranega delovnega prostora za svoje zaposlene. Urejenost prostora, njihova lokacija, odprtost in splošna dostopnost lahko odločilno vpliva na samo produktivnost zaposlenih in posledično na uspešnost podjetja. Zakaj je oddaja poslovnih prostorov vedno bolj popularna tudi za manjša podjetja in kaj so tisti razlogi zaradi katerih je vredno začeti razmišljati o najemu poslovnih prostorov si lahko preberete v nadaljevanju članka.

Zakaj se podjetja odločajo za najem poslovnih prostorov?

Večina podjetij, še posebej tista, ki se ukvarjajo z izdelavo določenih fizičnih produktov, se že takoj v začetku odloči za opcijo, ki jo predstavlja oddaja poslovnih prostorov. Le-ta pa niso popularna samo zaradi nuje najema skladiščnega prostora, ampak tudi zaradi njegove funkcionalnosti v organizaciji kadra. V primeru, da vaše podjetje ni majhno oz. družinsko se boste zagotovo lahko strinjali, da je najem poslovnih prostorov dejanska nuja za rast in razširitev podjetja.

Oddaja poslovnih prostorov – prednosti in pasti za vaše podjetje

  • Lokacija:

Oddaja poslovnih prostorov je po navadi lokacijsko zelo pomembna. Glede na dostopnost in prednosti ter slabosti dostopnosti lokacije pa bo velikokrat nihala tudi cena samega najema. Seveda je dobro, da se lokacija prostorov prilagaja načinu proizvodnje, distribuciji in značilnostim poslovanja. Oddaja poslovnih prostorov za večja in logistično bolj zakomplicirana podjetja so večinoma locirana blizu večjih mestnih vpadnic, med tem ko imajo manjša podjetja z manj zaposlenimi predvsem v storitvah tudi bolj ne strateško določene lokacije.

  • Cena najema in drugi stroški:

Oddaja poslovnih prostorov v ceni niha glede na lokacijo, velikost in presežnost stavbe. Same cene določenih prostorov za oddajo lahko znatno nihajo in v ceno ne vključujejo »skritih stroškov«, prav zato se lahko začetna cena in realna mesečna dajatev na koncu razlikujeta, česar si seveda ne želimo. Ti »skriti stroški« so po navadi v obliki mesečnih stroškov vode, električne energije, dodatnega najema parkirišč za zaposlene, ipd. Pri izbiri primernih poslovnih prostorov vam zato svetujemo, da ste pri podpisu pogodbe še posebej pozorni na slednje:

  • Namembnost prostorov:

Mogoče se bo naslednja trditev zdela nekoliko logična, ampak zelo pomembno je, da se oblika, prostornina in dostopnost prostorov ujema s samo proizvodnjo produkta. Tukaj imamo v mislih predvsem dejstvo, da boste podjetja, ki ponujate storitve cenovno v prednosti saj ne boste potrebovali prostorov kot so skladišča, garaže, ipd. Oddaja poslovnih prostorov je lahko vezana na najem pisarn, že omenjenih skladišč in garaž, pa tudi parkiranih mest. Vedno bolj priljubljeno pa je tudi najetje samo lastne mize, kjer po principu coworkinga  deluje v sproščenem okolju. Slednje je predvsem primerno za zagonska in mlajša podjetja, kjer se s pomočjo manjšega denarnega vložka lahko na edinstven način obdate z podjetno usmerjenim okoljem.

  • Parkirna mesta za zaposlene:

Oddaja poslovnih prostorov pogosto poleg tega ponuja tudi najem parkirnih mest. Iskanje le-teh so še posebej v večjih mestih kot je Ljubljana velika nočna mora. Prav zato vam priporočamo, da si pri najemu poslovnih prostorov vmislite tudi parkirne prostore. Pri tem vas spodbujamo, da ne razmišljate le o klasičnih načinih prevoza z avtomobili, ampak se znajdete tudi z vedno bolj popularnimi klasičnimi kolesi, skiroji ali pa celo električnimi verzijami le-teh. Na ta način boste zagotovo prihranili dragocen jutranji čas, ki bi ga sicer uporabili bolj koristno kot za iskanje primernega parkirišča. Strmite h temu, da so parkirna mesta oz. mesta kjer boste lahko puščali svoja kolesa ali skiroje v neposredni bližini poslovne stavbe.

Najem poslovnih prostorov s strani slovenskih podjetnikov postaja vedno bolj popularno, saj predstavlja odlično rešitev za hitrorastoča podjetja. Primerna lokacija, kvadratura in logistika urejenost prostorov preverjeno lahko spodbuja samo motivacijo zaposlenih in splošno počutje na delovnem mestu. V primeru, da tudi sami razmišljate o najemu poslovnih prostorov vam lahko z veseljem povemo, da na slovenskem trgu obstaja kar nekaj dobrih in zanesljivih ponudnikov. Zato kar pogumno v iskanje.