Povečanje dojk – korak do boljše samozavesti

Za operativni poseg povečanje dojk se ženske odločijo iz različnih razlogov. Najpogosteje je to nezadovoljstvo in pomanjkanje samozavesti zaradi premajhne velikosti prsi, po pomoč pridejo tudi mamice, ki imajo po nosečnosti in porodu povešene prsi. S tem posegom si samozavest povrnejo tudi ženske, ki so zbolele za rakom na prsih in so morale čez postopek masektomije, čemur je bil poseg povečanja prvotno tudi namenjen.

Kako najti pravega kirurga?

Povečanje dojk stane med 3000 in 6000 evri, odvisno od tega, za katerega estetskega kirurga se bo ženska odločila. Smiselno je prej pobrskati po forumih in si prebrati različne izkušnje žensk, da se je potem lažje odločiti za pravega in kvalitetnega izvajalca.

Povečanje dojk naj bo premišljena odločitev

Ko se zanj odločite, se naročite na posvet in skupaj z izbranim estetskim kirurgom predebatirate različne možnosti za povečanje dojk. Obstajajo različni vsadki, ki so polnjeni s silikonskim ali kohezivnim gelom, lahko pa tudi s fiziološko raztopino. Glede na vaše želje pacientki kirurg svetuje, ali so zanjo primerni okrogli ali anatomski vsadki. Vstavi se jih na različna mesta: pod prsno žlezo, mišično ovojnico ali žlezo. Kirurški rez za vstavitev je možno narediti na več mestih – v pazduhi, pod dojko ali ob bradavici. Velja, da je naravna oblika bolj pomembna od velikosti, zato povečanje dojk ni namenjeno pretiravanju. Pomembno je, da se po posegu ne poznajo brazgotine in znaki vsadkov.

Ko se kirurg in pacientka dogovorita o podrobnostih posega, se določi termin. Sama operacija traja eno do dve uri, kliniko pa lahko ženska zapusti še isti dan. Poseg poteka večinoma v splošni anesteziji.

Po posegu

Po tem, ko je poseg povečanje dojk opravljen, imajo ženske različne izkušnje glede bolečine; vse od komaj zaznavne pa do močnih bolečin. Traja nekje dva tedna, oteklina pa v večini izgine po dveh tednih. Pojavijo se lahko tudi podplutbe, ki prav tako izginejo. Vsekakor je zelo pomemben počitek, jemanje določenih zdravil, redno hlajenje dojk, strogo je treba upoštevati navodila strokovnega osebja in pa nositi kompresijski nedrček še približno en mesec po zdravljenju. Na delo se ženska vrne po 14 dneh, fizična aktivnost je odsvetovana 1-2 meseca. Uspešnost posega je smiselno oceniti nekje po dveh do treh mesecih, takrat je namreč viden končni rezultat.

povečanje dojk operacija

Seveda so, kot pri vsaki drugi operaciji, možni razni zapleti. Od reakcije na anestezijo, asimetričnega izgleda dojk, lahko se pojavi vnetje tkiva, premaknjeni vsadki, hematomi, preveč vidne brazgotine, poškodovan kožni živec, reakcije na zdravila, ‘ripling’, počen vsadek, otekline … Zaradi tega je res pomembno, da se odločite za strokovno podkovanega in izkušenega kirurga. Možno je, da je zaradi tega oteženo ali onemogočeno dojenje, ni pa kakšnih znanstvenih raziskav, ki bi vpliv na dojenje konkretno opredelile.

Kljub profesionalnosti posega pa rezultata ni mogoče ohraniti doživljenjsko. Material ovojnice vsadka po določenem času zaradi gibanja, dihanja popusti in lahko tudi poči. Življenjska doba kvalitetnih silikonskih vsadkov je približno 15 let. Takrat je treba le-te menjati.

Kaj je lipofilling?

Obstaja še ena, novejša možnost za povečanje dojk, ki pa še ni dovolj preizkušena in raziskana, da bi zagotavljala kvaliteten in trajen rezultat. To je ‘lipofilling’, postopek, pri kateri se telesna maščoba, odvzeta z drugega dela telesa, uporabi za povečanje mehkih tkiv, torej dojk.

Najprej se odvzame maščoba z liposukcijo z delov, kjer je ta odvečna. To so boki, trebuh, stegna ali notranja stran kolen. Potem sledi poseben postopek čiščenja in izolacija maščobnih celic, material pa se vbrizga v več delih, da se čim bolj adaptira na spremenjeno okolje v organizmu. Rezultat lahko ocenimo šele po treh do šestih mesecih, saj je videz in uspešnost operacije odvisna od preživetja celic na sprejemnem mestu. Poseg zaenkrat še ne more nadomestiti klasične operacije za povečanje dojk z vsadki.