Propolis – vse o tem čebeljem pridelku, komu vse je namenjen in zakaj?

Sodoben način življenja nas sili v neprestano hitenje in tako kaj hitro spregledamo opozorila telesa, da naj se malce upočasnimo. Ustavimo se šele, ko nas na primer boli grlo in za to imamo naravno rešitev. Propolis po ugodni ceni – nakup lahko opravite na spletni strani. V nadaljevanju pa lahko preberete, kaj je pravzaprav propolis, kdaj, kako in zakaj ga uporabljati.

Najprej poglejmo, kaj sploh je propolis? Propolis je eden od osnovnih čebeljih pridelkov, ki je na otip precej lepljiv, zelo močnega vonja in po okusu grenak. Propolis proizvajajo čebele z zbiranjem smole, ki jo nabirajo na popkih in brstičih iglastih dreves. Med tem, ko čebela leta z brstiča na brstič smolo gnete s čeljustmi in jo prepoji z izločki čeljustnih žlez. Ena čebela lahko nabere približno 10 mg surovin za propolis na enem preletu, ki običajno traja med 15 in 20 minut. Propolis je lahko različnih barv od svetlo rumene, rdečkastorjave, med tem, ko je starejši črne barve. Barva propolisa je odvisna od drevesa, kjer ga je čebela nabrala, jelšin je svetlejši, brezin pa temnejši.

propolis

Uporaba propolisa skozi zgodovino
Sama beseda propolis izvira iz Grščine in pomeni »pred mestom« oz. »obramba mesta«, saj so stari Grki svoja mesta imenovali »poleis«. Propolis so poznali že v Starem Egiptu, kjer so ga uporabljali za mumificiranje trupel ter v kemiji. Približno do 18. stoletja je bila njegova uporaba razširjena v ljudskem zdravilstvu po celotni Evropi. Predvsem so ga uporabljali za zdravljenje herpesa, opeklin, žuljev, ekcemov, pikov žuželk itd. V času druge svetovne vojne so ruski zdravniki za zdravljenje ran uporabljali prav propolis. Do sredine prejšnjega stoletja je znanje o propolisu temeljilo predvsem na izkušnjah, šele potem so se začele znanstvene raziskave na različnih inštitutih. Danes pa propolis uporabljajo tudi umetniki. Mešanica vodke in propolisa naj bi bila idealna za premaz umetniških figur, da so potem lepe rumene in svetleče barve. Še ena zanimivost, propolis uporabljajo tudi za lakiranje nekaterih glasbenih instrumentov, ker le ta da poseben ton določenemu instrumentu.

Propolis – uporaba danes
Čebele največ propolisa naberejo med avgustom in oktobrom, ne za čebelarja, ampak za lastno uporabo, saj ga uporabljajo kot gradbeni material in pred vhodom v panj jim služi kot zaščita. S propolisom premažejo notranjost panja, razpoke in špranje. S propolisom popravijo tudi satovje, hkrati pa čebeljo družino ščiti pred različnimi okužbami in glivičnimi boleznimi. Čebelarji v preteklosti niso bili preveč navdušeni, če so jim čebele propolizirale panj. No, danes pa propolis velja za čudežno snov, ki ima zelo široko uporabnost. Propolis dokazano deluje proti virusom, bakterijam, plesnim in glivicam. Uporabljamo ga lahko za različne težave na primer pri herpesu, aknah, bolečem zobu in vnetem grlu, zato je tinkturo propolisa res dobro imeti vedno doma pri roki.

Kakšna je sestava propolisa?
Propolis znanstveniki preučujejo že več kot 70 let in doslej jim je uspelo odkriti približno 200 sestavin v propolisu, te so: smola, eterična olja, cvetni prah, beljakovine, 7 vitaminov, železo, cink, mangan, baker, kalcij, natrij, kalij, flavonoide, fenole in aromate.