Izbiri sedežne garniture posvetite dovolj časa

Pri opremljanju doma si želimo, da bi ustvarili popolno kombinacijo funkcionalnosti, udobja in estetskega izgleda po našem okusu. V dnevnem prostoru je bistvenega pomena, da izberete primerno sedežno garnituro, saj gre običajno za osrednji del prostora. Tudi če je postavljena v kot, pogled takoj pritegne nase, seveda pa je zelo pomembno, da je tudi funkcionalna in udobna, sploh če v dnevni sobi preživljate veliko prostega časa. Tudi gostje se bodo pri vas počutili še bolj prijetno, če jih bo pričakal mehak in sproščujoč dotik sedežne garniture. Ker vam bo tovrstno pohištvo dom krasilo zelo dolgo časa, je nujno, da ste z izbiro zadovoljni.

Izbira oblike je odvisna od namena uporabe

Kadar vemo, da bo sedežna garnitura namenjena pogostemu poležavanju, izberemo takšno z večjo ležalno površino ali širokim sediščem. Zelo prav pridejo mobilna naslonjala, ki jih po potrebi nastavimo in ustvarimo želeni prostor za udobno namestitev. Če imate dovolj prostora, pride prav dodatek taburejev, ki so skladni z obliko in barvo sedežne garniture. Potrebno je paziti, da velikost pohištva ustreza velikosti bivalnega prostora in da ni preveč utesnjena med drugo pohištvo.

Tiste sedežne garniture, ki so namenjene pretežno sedenju, pa ne smejo imeti preveč širokega sedišča. Zelo dobrodošlo je, da ima sedežna garnitura naslonjalo, ki podpira hrbet, najudobnejša verzija podpira tudi vrat in glavo. Odvisno do vaših želja in razpoložljivih financ se lahko odločate med višjimi modeli ali pa sedalno funkcijo dosežete s prilagojenimi vzglavniki. Premišljeno izdelan vzglavnik ni le udoben, temveč predstavlja tudi domiseln okras vaše sedežne garniture.

Ste vedeli, da obstaja tudi cela vrsta različnih mehanizmov, ki ponujajo še več možnosti, kako uporabljati sedežno garnituro? Preklopni mehanizmi so narejeni na ta način, da lahko uporabnik čim bolj enostavno, celo z eno samo potezo, iz ene funkcije preklopi v drugo. Klasični mehanizem na primer spremeni funkcijo sedeža v funkcijo ležalnika, ki podpira še noge in glavo ter zagotavlja maksimalno udobje. Predvsem praktična zadeva je to v primerih, ko se odločamo za nakup manjše sedežne garniture. Na ta način namreč na majhni površini kombiniramo več možnosti uporabe.

sedežne garniture rumena

Z obliko se prilagajajmo prostoru

Sedežno garnituro je potrebno prilagoditi dnevni sobi. Sicer je v modernih trendih možnih mnogo različnih postavitev, ki niso nujno vezana na določena pravila. Res pa je, da se proizvajalci trgu prilagajajo in izdelujejo sedežne garniture, med katerimi boste zagotovo našli tudi takšno, ki bo pisana na kožo vam in vašemu prostoru. Za zelo specifične želje je najbolje, da vam sedežno garnituro izdelajo strokovnjaki, ki vam bodo svetovali in jo naredili točno po merah vašega prostora in vaših idejah.

Če imate klasično opremljen prostor, ni pametno posegati po futurističnih oblikah, medtem ko lahko pri moderno opremljenem prostoru bolj eksperimentirate z različnimi dizajni. Zelo pomembna je izbira barve. Če imamo veliko naravne svetlobe, se lahko odločamo med več odtenki, tudi temnejših barv, saj se nam ni treba bati, da bi z njimi prostor zastrli. Manjši prostor z manj svetlobe pa bo prišel bolj do izraza, če bomo izbrali sedežno garnituro svetlejšega odtenka in s tem optično povečali ter posvetlili ambient.

Nakup naj bo premišljena odločitev

Ker gre za element, ki bo v uporabi veliko časa in ves čas viden očem, si moramo za odločitev o nakupu tovrstnega pohištva res vzeti dovolj časa in se zadevi posvetiti skupaj z ostalimi člani družine. Kvaliteta bo odločala, kako dolgo nam bo služila in kako prijetna bo njena uporaba. V napornem tempu današnjega časa je sprostitev v lastnem domu zagotovo zelo prijeten del dneva, zato velja poskrbeti, da si boste spočili in se sprostili v udobju kakovostne, udobne, morda celi po meri narejene sedežne garniture.