Sončna elektrarna cena od česa je odvisna?

Sončna elektrarna cena je odvisna od tega, kako velika je elektrarna. Večja kot je, več stane. Druga zadeva, od katere je sončna elektrarna cena odvisna pa je kakovost panelov, ki jih izberete. Nenazadnje je pomembno, ali boste postopek od začetka, torej papirologijo izpeljali sami in potem do priključitve v omrežje, ali boste to prepustili strokovnjakom. V slednjem primeru boste plačali nekoliko več, ker boste dobili sončno elektrarno na ključ s tem, da vam nič ne bo treba narediti. Če nimate časa ali volje se s tem ukvarjati, je to za vas najboljša rešitev.

sončna elektrarna cena

Sončna elektrarna cena je torej odvisna od velikosti vaše elektrarne, ki pa je pogojena s tem, katere porabnike elektrike imate priklopljene na elektriko. Če so to le luči, potem ne porabite dosti elektrike. Če pa imate velike porabnike, kot so pralni stroj, televizija, pečica, sesalnik, varilni aparat, žago in podobno, potem boste potrebovali veliko več električne energije. Koliko točno jo porabite ali jo boste porabili pa vam bo lahko izračunal strokovnjaka. Sicer to lahko storite tudi sami s pomočjo iskanja izračunov in porabe posameznih aparatov preko iskalnika. Malo več časa boste rabili ampak ugotovili pa boste.

Velika in kakovostna sončna elektrarna cena le-te je najvišja, ker boste morali kupiti več panelov in bodo ti sončni paneli bolj kvalitetni. Ali se ta cena splača, ali pa kupiti cenejše? Vsekakor se splača kupiti boljše panele, ker imajo veliko večjo učinkovitost in skoraj pol več elektrike pridelajo, kot slabši paneli. Dolgoročno se vsekakor splača. Tudi zaradi tega, ker zdržijo tri krat več časa, kot nekakovostni paneli. Pa še garancijo dobite kar 25 let, kar ni malo.

Sončna elektrarna cena je odvisna tudi od tega, ali ste upravičeni do subvencije ali ne. Upravičeni pa ste v primeru, da se boste priklopili na električni javen sistem, če je seveda do sploh možno.