Vinil je hvaležen, a kako ga namestiti?

Vinil že nekaj časa poznamo, vsekakor pa je čudovito videti, da vinilne talne obloge dobijo osrednje mesto v domu. Vinil v nekaterih drznih modelih, ki jih ponuja trg je naravnost fantastičen. Pestro izbiro si lahko ogledate na spletni strani www.megaflor.si/pvc-vinil/.

Le majhna razlika s pomočjo barvnega »popa« v bolj nevtralnem prostoru, lahko ustvari popolnoma drugačen videz prostora. Če se polaganja vinila lotite sami, boste morda naleteli na kakšne nepravilnosti. V tem članku bomo razpravljali tudi o tem, kako se izogniti in celo popraviti upogibanje.

Vinil – kakšen je najboljši način za zamenjavo vinilnih tal?

Ko želite razkošen videz trdega lesa, so tla iz vinila odlična rešitev. Ta stroškovno učinkovita alternativa tal, je enostavna za namestitev, na voljo je v širokem naboru različnih stilov, prednost vinila pa je tudi enostavno vzdrževanje. Vinilna tla običajno zahtevajo pritrditev, ohlapno polaganje ali postopek namestitve z lepljenjem. Če pa vaša tla niso pravilno nameščena ali vzdrževana, lahko pride do upogibanja vinilnih desk.

Kaj povzroča izvijanje?

Pri upogibanju, rahlem polaganju ali lepljenju tal lahko pride do upogibanja. Obstaja kar nekaj razlogov, zakaj se ta težava lahko zgodi. Razumevanje razlogov za upogibanje nam lahko pomaga, da se težavi izognemo s preprostimi preventivnimi ukrepi.

Vinil – vplivi, ki povzročajo izvijanje

  • Sončna svetloba in toplota.

Eden glavnih vzrokov za upogibanje tal iz vinilnih desk je razširitev in krčenje materiala. Ko se material segreva, se lahko nekoliko razširi, zaradi česar se tla upognejo. V hladnejšem vremenu je ravno obratno in tla se lahko stisnejo, med dvema ploščicama pa ostanejo reže. Izvijanje je najpogostejše na območjih, kjer je več neposredne sončne svetlobe, na primer ob drsnih steklenih vratih in velikih oknih v domu. Če se vinil lepi, lahko sončna toplota sprosti vez lepila. To je pogosto pri vinilnih tleh, ki imajo notranjo plast iz steklenih vlaken. Razkošni vinilni materiali se manj upognejo kot nekateri cenejši.

  • Vlaga.

Če iz zelo vlažne betonske podlage pod tla izteka voda, se lahko lepilo oslabi, kar posledično povzroči upogibanje tal. Med namestitvijo položite parno zaporo pod tla iz vinila, da preprečite upogibanje zaradi vlage. Višja kakovost materiala je, manjša je verjetnost, da se zaradi vlage upogne. Če uporabljate talne obloge iz vinila v kopalnici ali kuhinji, se prepričajte, da gre za vodotesno različico.

Vinil – poškodbe

Vlečenja težkih predmetov po ohlapnih tleh vam ne priporočamo. Vsa tla iz vinilnih desk ne zahtevajo postopka namestitve z lepljenjem. Ohlapne vinilne talne obloge so izjemno priljubljene zaradi svoje vzdržljivosti in enostavnega postopka vgradnje, vendar se v primeru vlečenja težkega pohištva po površini tal po navadi upognejo.

Ko premikate večje predmete, dvignite kos ali uporabite druge pripomočke, da zmanjšate škodo na tleh. Blazinice iz filca pod pohištvom lahko ščitijo tudi pred vsakodnevnimi praskami.

Vinil – lepljenje

Za vinil uporabite ustrezno lepilo. Nekatera vinilna tla zahtevajo postopek lepljenja. Za ta postopek uporabite vrhunsko lepilo. Poceni lepila se bolj razrahljajo. Poleg uporabe vrhunskega lepila je pomembno tudi pravilno uporabo lepila.

Vsaka znamka lepila ima določen delovni čas, s katerim tvori varno vez med lepilom in vinilom. Če lepilo razmažete po preteku delovnega časa, obstaja verjetnost, da se ne bo pravilno prijelo. Pri uporabi vinilnega lepila za tla natančno upoštevajte vsa navodila proizvajalca, da zagotovite najboljše možne rezultate.

Po potrebi vinil povaljajte. Ta korak bo pomagal pritrditi vinil in lepilo na podlago na vseh področjih. Uporaba valja bo pomagala preprečiti upogibanje.

Popravila

Če je že prišlo do upogibanja, obstaja nekaj načinov popravila, ki lahko pomagajo odpraviti težavo. Včasih zadostuje preprosto popravilo prizadetega območja. V hujših primerih bo morda potrebna zamenjava celotnega dela vinila.

  • Kako se lotiti popravila?

Če so tla zlepljena, nežno odstranite upogibanje površine. Strgajte morebitno obstoječe lepilo, ki je propadlo, po potrebi ga zmehčajte s sušilcem za lase. Nanesite novo lepilo in položite vinil na svoje mesto. Prevrnite površino, da izravnate upognjeno območje in zagotovite ustrezen oprijem lepila. Medtem ko se lepilo suši, na tla položite nekaj uteži.

  • Zamenjava odseka?

Drsna tla ali ohlapna tla omogočajo enostavno zamenjavo odseka. Nežno odstranite zapete ploščice vinila in jih uporabite kot vodilo za rezanje novih kosov po velikosti. Z gumijastim kladivom nove kose obdelajte na tistem mestu. Pri prvotni namestitvi tal se obvezno držite dodatne škatle z materialom. To bo zagotovilo, da je na voljo še nekaj vinila za prihodnje popravke in popravila.

Tla iz vinila so dolgotrajna in trpežna izbira za dom ali pisarno. Odporna narava izdelka omogoča, da traja še leta. Včasih se lahko pojavijo rahla upogibanja, zlasti v bližini oken in mokrih površin. S pravilno namestitvijo in nekaj preventivnimi ukrepi se izognemo upogibanju. Če se to zgodi, bodo hitra popravila in majhni popravki pomagali povrniti videz tal v prvotni sijaj.