Sončne elektrarne ustvarjajo čisto električno energijo s pomočjo obnovljivega naravnega vira

Trenutno so sončne elektrarne ena izmed najdonosnejših naložb, saj lahko vašemu gospodinjstvu v času svoje življenjske dobe pridelajo za več kot 30.000 evrov prihrankov. Seveda pa to ni edina njihova pozitivna lastnost. Ker za svoje delovanje uporabljajo izključno obnovljive naravne vire, so v času vse bolj pereče okoljske problematike tehnološka “novost,” ki ponuja rešitev. Če želite slediti trendom in biti eko ter si nabaviti svojo sončno elektrarno še danes, bo najbolje, da kliknete na https://www.ekofrank.si/soncne-elektrarne/ in začnete raziskovati. V primeru pa, da še niste 100% prepričani v svojo odločitev, preberite naslednjih nekaj vrstic in potem sklenite, kaj bo vaš naslednji korak.

Zakaj sončne elektrarne?

Vsak, ki ga boste vprašali po prednostih sončne elektrarne, vam bo zagotovo znal našteti vsaj dve. Prva je gotovo skrb za ohranjanje in varovanje čistega okolja. V času podnebnih ter okoljskih sprememb je skrb za okolje še kako pomembna. Sončne elektrarne nam pri tem zaradi načina ustvarjanja električne energije s pomočjo sončevega sevanja še kako pomagajo. Druga prednost postavitve sončeve elektrarne pa ima blagodejen učinek na debelino vaše denarnice. Z ustvarjanjem lastne električne energije boste močno znižali mesečni račun za elektriko.

Delovanje sončne elektrarne in mesečni stroški

Kot rečeno, boste s postavitvijo domače sončne elektrarne lahko poskrbeli za zadovoljevanje svojih potreb po električni energiji. V primeru, da bo vaša domača elektrarna pridelala dovolj električne energije, boste lokalnemu elektro podjetju dolžni plačevati le stroške fiksnih postavk, ki niso vezane na porabo elektrike. Ko se odločite za postavitev domače elektrarne, navadno z elektro podjetjem sklenete poseben tip pogodbe, s katero določite ceno odkupa električne energije. Kaj to pomeni?

Sklenitev pogodbe z lokalnim elektro podjetjem

V primeru, da bo vaša domača elektrarna pridelala več električne energije, kot pa jo porabi vaše gospodinjstvo, boste ta višek oddali v javno omrežje. Zaradi nestanovitnega vremena in premalo sončevega obsevanja pa se v določenih delih leta lahko zgodi, da bo vaša elektrarna pridelala premalo električne energije za potrebe vašega gospodinjstva, kar pomeni, da boste morali določen delež energije pridobiti iz javnega omrežja. Na koncu obračunskega obdobja se bo naredil obračun vaše porabe in proizvodnje elektrike. V primeru, da ste iz omrežja vzeli več električne energije, kot pa ste jo vanj oddali, vam bo lokalno elektro podjetje zaračunalo določen znesek, ki bo vseeno bistveno nižji, kot pa če bi bili redni odjemalec elektrike iz javnega omrežja.

sončne elektrarne
Sončne elektrarne so sestavljene iz posameznih solarnih panelov, katerih montaža ni tako zahtevna, vendar se je kljub temu potrebno držati določenih postopkov in predpisov.

Postopek montaže sončne elektrarne

Fotovoltaičen sistem sestavljajo mreže celic iz različnih materialov, ki so sposobni pretvoriti sončno sevanje v električni tok. Solarni panel je sestavljen iz več takšnih celic. Da bi ti osnovni gradniki imeli čim večji izkoristek, se je potrebno pri montaži panelov držati nekaterih pravil. Module lahko montiramo na različne konstrukcije, ki pa morajo biti dovolj močne, da bodo zadržale njihovo težo. Klasičen solarni panel je potrebno postaviti na trdno in ravno površino, med tem ko lahko fleksibilen solarni panel postavimo kamorkoli tako, da ga zalepimo s silikonom oz. ga pritrdimo z vijaki. Module je potrebno dobro pritrditi na najmanj štirih različnih mestih. V primeru, da jih pritrjujemo več hkrati, moramo poskrbeti, da bo med njimi dovolj prostora (okoli 5mm).

V podjetju Ekofrank d.o.o. bodo s takšnimi specifikami opravili z lahkoto, vašo zamisel o postavitvi solarnih panelov pa bodo na podlagi dolgoletnih izkušenj pripeljali od ideje do izvedbe. Njihovo strokovno usposobljeno osebje vam bo z veseljem svetovalo in pomagalo opremiti vaš dom z najkakovostnejšimi solarnimi paneli, ki bodo poskrbeli za energetsko neodvisnost vašega gospodinjstva.

Pozicija solarnih panelov

Solarni paneli v prvi vrsti ne smejo biti blizu vnetljivih in jedkih snovi. Za njihovo učinkovitost pa je dobro, da so postavljeni na takšno pozicijo, kjer bo izkoristek sončne svetlobe največji. To pomeni, da se moramo pri pozicioniranju panelov izogibati senčnim predelom. Za čim boljši izkoristek sončeve energije je prav tako pomemben tudi nagib. Slovenija leži na severnem delu zemeljske poloble, nekje med 45°- 46° severne geografske širine, kar pomeni, da bodo morali biti paneli obrnjeni proti jugu in na ravnih tleh nagnjeni za okoli 45°. Res pa je, da je površje naše dežele precej razgibano in da lahko nakloni površja krepko presegajo 10°. V takšnih primerih je potreben matematičen izračun. Ob pozicioniranju sončnih panelov je torej priporočljivo, da upoštevate lokalen naklon in sončno lego. Za najboljši izkoristek sončeve energije v poletnih mesecih, ko je čas obsevanja najdaljši in ko je moč sonca največja, je priporočljivo, da postavite panele na naklon okoli 35°.

sončne elektrarne
Pri pozicioniranju solarnih panelov se moramo za čim boljši izkoristek sončeve energije izogibati senčnim predelom.

Subvencioniranje sončnih elektrarn

Čeprav je lahko začetna investicija sončne elektrarne za marsikoga previsoka, naj vas to ne odvrne od misli o namestitvi sončnih panelov na svojo streho. Ob postavitvi sončne elektrarne ste namreč upravičeni do subvencije in ugodnega kredita s strani Eko sklada. To vam bo zagotovo olajšalo morebitno finančno težavo in vas spodbudilo k nadaljnjim korakom proti energetski neodvisnosti vašega gospodinjstva.