Varjenje raznih kovin na profesionalni način

Varjenje raznih kovin zahteva profesionalen pristop z novodobnim orodjem, ker je varjenje zahtevno opravilo in ga odlično lahko opravi le nekdo z izjemno veliko izkušnjami. Vari se na nekaj različnih načinov, glede na to, kater material se vari oziroma kaj se želi doseči. Način varjenja je odvisen tudi od končnega namena izdelka. Pri varjenju se spajata dva različna obdelovanca, ki pa imata lahko tudi različni strukturi.

Katero varjenje obstaja?

Varjenje je kar široka dejavnost, ki jo ves čas potrebuje industrija in pa tudi zasebni sektor. Varijo se okna, vrata, ograje, stroji, vozila, gradbeni elementi in še bi lahko naštevali. Poznamo štiri vrste varjenja in sicer:

  • tig mig,
  • obločno,
  • plamensko
  • plazemsko.

varjenje

Spajanje dveh elementov v kovinski industriji se lahko naredi s pritiskom ali pa s toploto. Včasih pa se kombinirata obe metodi zaradi boljšega efekta.

Varjenje brez pritiska je elektroobločno. Za to vrstno varjenje se energija dovaja od zunaj. MIG pa je postopek, ki vari s pritiskom. Pri tem pa se uporablja specialen plin. Zvar je zaradi tega močnejši, ker plin in vajenec kemijsko med seboj ne reagirata, saj plin ne dovoli zraku, da bi prišel do varjenca in ga s tem naredil manj odpornega. Zato se ta postopek velikokrat uporablja pri varjenju nerjavečega jekla. Ker ta zvar tudi zgleda lepo, ga ne obdelujejo še z brušenjem.

Zakaj naj vari samo izkušen mojster?

Varjenje je zahteven postopek in poteka v različnih fazah, ki so:

  • vnos toplote,
  • tlačenje
  • dodajanje.

Da bi lahko ta postopek bil učinkovit, je potrebno imeti profesionalno in sposobno orodje z najnovejšo tehnologijo, ki ga imajo le izkušena podjetje z dolgoletno tradicijo. Samo taka podjetja tudi lahko sčasoma, skozi leta dela in prakse izurijo mojstre varilce, ki jih iščejo povsod po svetu.

Varilce je res težko najti. Noben stroj tudi ne zavari tako dobro, kot to naredi človek z izkušnjami, zato kljub industrijskemu varjenju za najbolj kakovostne izdelke vedno uporabijo najbolj izkušene varilce, ki imajo tudi visoke nagrade za svoje delo. To je povsem upravičeno.

Začetnik nikoli ne more narediti tako dobrega vara kot nekdo, ki to dela že dolga leta ali desetletja in točno ve, koliko mora biti materiala, koliko na primer plina, kako hitro mora variti, kdaj je material v redu in kdaj bi se lahko prežgal, kdaj je var trden in kdaj ne. Vse to vidi skozi zatemnjeno zaščitno steklo svoje varilne maske. Zato varjenje vedno prepustite zgolj preizkušenemu podjetju.

Kako se lotijo varjenja?

Profesionalno varjenje zahteva kar nekaj poznavanja standardov kakovosti, ki jih mora profesionalni varilec poznati in obvladovati. Večkrat ga preizkusijo, da lahko opravlja svoje delo. Standardi kakovosti točno določajo, kaj je kakovosten var in katere obremenitve mora zdržati ter nenazadnje, kako mora zgledati. Ni vseeno, kako estetski je zvar, če se ga vidi na zunaj.

Varjenje na profesionalen način se začne s skrbnim načrtovanjem in zaznavanjem potreb stranke. Ko se naredi načrt in se stranka z njim strinja, se na lokacijo stranke ali pa na lokaciji varilskega podjetja začne priprava ter nato še samo delo.

Delo z varjenjem zahteva, da se okolica zaščiti, da se kaj ne poškoduje. Tudi samo delo zahteva veliko previdnosti ter varnostnih ukrepov, od zaščitne obleke do tega, da je okolje varno, da se ne zgodita nesreča ali kakšen padec.

Preden varilec začne delati, naredi nekaj preizkusov, ali je načrt, ki so ga na redili inženirji dober in če bo material, torej obdelovanec, prenesel to, kar so si mojstri zamislili. Če testi pokažejo, da ni vse tako, kot se je predvidevalo, potem se načrt spremeni. Ravno tako se spremeni sam potek dela, če se vmes ugotovi, da je treba nekaj spremeniti, ker bo tako bolje. Na koncu boste vedno dobili najboljši izdelek, ki ga premorejo naši varilci.