Zdravilne rastline so vse, kar potrebujete za polno domačo lekarno

Kaj danes storite, ko se prehladite ali vas začne kaj boleti? Verjetno se takoj odpravite v lekarno, kjer si kupite številna zdravila. Nekdaj pa te možnosti niso imeli. Naše babice in dedki so se večinoma morali zanašati na svoje domače lekarne, da so pozdravili bolj enostavna obolenja. Večina zdravil, ki so jih takrat uporabljali, je rasla v gozdu ali na domačem vrtu, ljudje pa so imeli dovolj znanja, da so prepoznali rastline, ki so jim pomagale in se izogibali tistim, ki bi jim lahko škodile. Tudi sami lahko danes uporabite delček tega znanja in za lajšanje nekaterih tegob uporabite zdravilne rastline, ki jih tudi danes obilo raste na travnikih, v gozdovih in morda celo na vašem vrtu.

V tem prispevku vam bomo predstavili nekatere rastline, ki vam lahko pridejo prav pri zdravstvenih težavah.

Čemaž. Ta rastlina, ki jo imenujemo tudi divji česen, je po okusu,vonju in zdravilnih funkcijah precej podobna svojemu soimenjaku. Čemaž tako blagodejno učinkuje na krvni obtok, pomaga skrbeti za čista prebavila in s spodbujanjem izkašljevanja čisti dihalne poti. Po ljudskem izročilu ima tudi razkuževalni učinek, čisti kožo in pomaga celiti rane. Čemaž spada med bolj blagodejne zdravilne rastline, a pri nabiranju je potrebna previdnost. Liste čemaža lahko namreč zlahka zamenjate z listi šmarnice ali podleska, ki sta zelo strupeni rastlini – znani so celo primeri smrti pri tistih, ki so namesto čemaža pomotoma zaužili katero od teh dveh rastlin. Čemaž od šmarnice in podleska ločujeta videz cvetov in izrazit vonj po česnu.

Poprova meta. Če ste rahlo na trnih, vam bo verjetno slej ko prej kdo ponudil metin čaj – povsem upravičeno, saj je poprova meta znana po svojem pomirjevalnem učinku, ki ji ga dajejo visoke vsebnosti mentola. Ta naj bi pomagal tudi blažiti bolečino in preprečeval glavobole ter celo migrene. Uživanje pripravkov iz poprove mete se priporoča v primeru prehlada, saj delujejo blago antiseptično. Prehlad lahko blažite tudi s polaganjem obkladkov iz poprove mete na prsni koš, saj si boste tako olajšali dihanje. S spodbujanjem izločanja želodčnih in žolčnih sokov meta blagodejno vpliva na prebavo, odpravlja potrebo po bruhanju in preprečuje vetrove.

Sivka. Še ena zdravilna rastlina, ki blagodejno vpliva na razdražene živce. Vrečica posušene sivke pod blazino naj bi pomagala k mirnejšemu spancu – posušeno sivko lahko seveda nadomestimo tudi z nekaj kapljicami sivkinega eteričnega olja, ki jih kanemo na posteljnino. Poleg čudovitega, pomirjujočega vonja ima sivka še nekaj zdravilnih lastnosti: pomaga odpravljati napenjanje in krče v trebuhu. Čeprav deluje pomirjevalno in nam pomaga zaspati, je znano tudi, da preprečuje omedlevanje. Ženske v menopavzi naj bi s sivkino kopeljo odpravljale težave, ki jih pestijo. Nenazadnje, čeprav ni neposredno povezano z zdravjem, pa lahko s pomočjo sivke odganjate mrčes, ki vam lahko s pikom povzroči kar nekaj preglavic.

zdravilne rastline limona

Regrat. Odličen je v solati, v lučke pa je zabavno pihati – regrat pa poleg vsega tega spada tudi med zdravilne rastline, ki pomagajo pri marsikateri težavi. Med drugim vam bo pomagal pri zaprtju, pri izločanju seča in pri izločanju ledvičnih kamnov. Blagodejno deluje na delovanje izločevalnih žlez in pomaga pri začetnih stopnjah jetrnih obolenj, na primer pri začetnih stopnjah ciroze.

Kopriva. So vas starši, ko ste v mladosti jokali, ker so vas opekle koprive, kdaj potolažili z besedami: »Vsaj revma te ne bo napadla?« Čeprav dotik pošteno zaboli, koprive pravzaprav spadajo med užitne in celo zdravilne rastline. Masaža s koprivovo tinkturo naj bi pomagala odpravljati bolečine ob revmi, prav tako pa naj bi revmo in bolečine v sklepih zdravili tudi z uživanjem koprive. Kopriva je diuretik, ki poleg tega odvajalnega učinka pomaga tudi čistiti kri in zaustavljati krvavitve. Koprivo večkrat dodajajo šamponom, saj pomaga odpravljati luščenje lasišča (prhljaj) in prepreči, da bi se lasje prehitro zmastili.

Žajbelj. Pozitivni učinki te zdravilne rastline so znani že tisočletja. Prav po teh zdravilnih učinkih je žajbelj dobil svoje znanstveno rodoslovno ime – Salvia officinalis. Beseda Salvia namreč izhaja iz latinske besede »salvus«, ki pomeni »zdrav«. In res žajbelj pomaga pri ohranjanju zdravja – redno uživljanje naj bi po ljudskem izročilu izboljševalo spomin in celo podaljševalo življenje. Tako kot mnoge že omenjene zdravilne rastline tudi žajbelj pomaga urejati prebavo ter odpravlja težave z želodcem in črevesjem. Tako kot sivka deluje pomirjujoče in uspavalno ter ima protivnetni in razkužilni učinek – slednji dve lastnosti ga delata še posebej primernega za lajšanje vnetij grla in ustne votline.

Kamilica. Še zadnja na našem seznamu, a nikakor najmanj pomembna, je kamilica. Tudi ta ima rahel uspavalni učinek, njeno uživanje lahko pomiri prebavne težave, ki so posledica težav z živci. Z ohlajenim poparkom kamilice lahko izperete rano ter s tem preprečite vnetje in pomagate pospešiti celjenje.

Zdravilne rastline, ki vam lahko pomagajo lajšati nekatere tegobe, so v naravi prisotne v izobilju in če jih dobro poznate, se le odpravite na bližnji travnik ali v gozd in dopolnite vašo domačo lekarno. Kljub temu pa ne pozabite na napredke v medicini in se ob resnejših obolenjih odpravite k zdravniku.