Slovenski futr

No, beseda res ni slovenska. A kaj ko po spletu kar gomazi beseda prehrana. Takoj jo zamenjamo z nekimi super dodatki. Jaz pa bom pisala o pravi slovenski super hrani. O prvi znanilki prehranske pomladi sem že pisala, o viru vitaminov pozimi tudi. Sedaj pa je čas obilja. Naši vrtovi in sadovnjaki so nas letos bogato obdarili. Z izjemo s točo uničenih področij. Hudo mi je za njih. Torej. Vrtovi in sadovnjaki so polni sadov. Tako letos lahko v obilju uživamo v bogati sezonski in lokalni hrani. Večino jo lahko pojemo kar surovo. Vsi vemo, da vsebujejo ogromno hranil, ki jih naša telesa z lahkoto prebavijo in izkoristijo skoraj v celoti. Ne uničujmo jih s toplotno predelavo. Vzemimo si raje čas z uživanje. Tako pri pripravi, kot uživanju. Sveže sadje je priporočljivo jesti v dopoldanskem času, ko še potrebujemo veliko zalogo energije. Vsebuje namreč kar nekaj sladkorja. Zato je tudi bolj kalorično. Zeleno sadje vsebuje ogromno vitaminov in mineralov. Je pa tudi težje prebavljivo. Vitamini v njem so večinoma topni v vodi in jih telo zelo dobro izkoristi. Rumeno in rdeče sadje pa je polno vitaminov topnih v maščobah. Zato ga uživajmo z dodatkom maščob. Oreščkov v tej sezoni še ni prav v obilju, zato jih lahko nadomestimo z maslom ali smetano. Le kdo ne mara sadja s smetano ali sladoledom. Tudi doma pripravljen sadni sladoled je super s smetano Mar ne? Namesto mrtvih sendvičev si raje pripravimo dopoldansko malico iz svežega sadja z ali brez dodatkov. Če želite, da bi vaši otroci bolj z veseljem jedli sadje, jim pripravite sadna nabodalca ali smešne narezke. Otroci imajo narezano sadje zelo radi. Sama sem se v to prepričala v nešteto primerih. Občasno pa jih pocrkljajte s sadjem s smetano.

slovenski futr zelenjava

Zelenjava nas spremlja skozi vse leto. Sedaj pa je za uživanje primerna tudi surova. Naš vrt jo ima v obilju. Le utrgati, oz. odrezati jo je potrebno. Seveda jo tudi operemo in že je nared za uživanje. Do pol kilograma dnevno jo je priporočljivo pojesti. Nekako pet obrokov na dan. Vendar je to izbira vsakega posameznika. Eni jo imamo bolj radi eni manj. Vsekakor pa ne gre pretiravati. Ravno tako kot sadje, je tudi zelena zelenjava bogat vir vitaminov in mineralov, je pa v večini primerov lažje prebavljiva. Rumena in rdeča zelenjava pa vsebujeta tudi v maščobi topne vitamine in je tudi težje prebavljiva. Zato jo je bolje uživati v manjših količinah in z dodatkom maščobe. Nastrganemu korenčku dodamo malo majoneze in že imamo krasen namaz. Ali pa par kapljic hladno stiskanega olja in limone. Oranžna solata je nared. Ne uničujmo paradižnikove solate s kisom. Paradižnik vsebuje dovolj lastne kisline. Da spusti sok, je potrebno le malo soli. Še par kapljic hladno stiskanega olja in vitamini bodo kar sami pohiteli tja kamor morajo. Rdečo peso le redko kdo je surovo. Res je težko prebavljiva. Naribana z žlico kisle smetane bo pa šla v slast. Pa še krasno roza barve je. Na posteljici zelene solate pa je že luksuz v prehrani. Tako dobro in enostavno. Peteršilj in drobnjak sta začimbi, ki večina končata v juhi. Škoda. Dodajte jih v sendvič z zelenjavo. Neverjetno popestrita okus. Zelenjava nam da obilo navdiha za kulinarično ustvarjanje. Splet je poln receptov, jaz ponujam le ideje. Poletje je in surova hrana nas osveži. Seveda pa vsebuje tudi ogromno vode in se nam dehidracije res ni potrebno bati. O škodljivosti pitja vode med jedjo pa bom pisala drugič.

Tudi žitna polja so že bogato obrodila. Večino žit je dobro namakati pred pripravo. Le tako dajo od sebe tisto največ. Priprava le teh pa je malce bolj zamudna in zahteva od nas več časa. So pa obstojna, zato si jih lahko pripravimo za nekaj dni vnaprej. Laneno seme pa je svetla izjema in ga je mogoče takoj zaužiti. Le dobro ga je zmleti. Bodisi z zobmi ali z možnarjem. Laneno seme je bogat vir mineralov, vitaminov B3 in B6 ter omega3 maščobnih kislin. Namesto ribjega olja. Le komu je všeč? In lan je slovensko žito. Dodajamo ga praktično lahko povsod. Žlica lanenega semena zadostuje za dnevni vnos zgoraj omenjenih hranil.

Zapomnimo si. Le lokalno pridelana sezonska hrana je najboljše hranilo za naše telo. V tem času pa je je v izobilju. Če nimamo domačega vrta, pojdimo do sosedov ali prijateljev na rekreacijo in svež zrak. Z veseljem vam bodo odstopili del pridelka. Pa še druženje bo prijetno.

Na zdravje.