ZMOGLJIV TABLIČNI RAČUNALNIK

Za tablični računalnik mnogi menijo, da je popolnoma nepotreben in zlahka zamenljiv z mobilnim telefonom, vendar ima pred njim kar nekaj pomembnih prednosti. Je večji in z večjega ekrana je lažje brati internetne vsebine ali gledati filme, risanke ali posnetke, predvsem pri starejši generaciji je pomembneje, da je ekran večji.  Prav tako so ekrani nekaterih mobilnih telefonov še vedno manjši in s tem je vsebina veliko bolj nepregledna kot na tabličnem računalniku. Predvsem za pisanje pa so dosti priročnejši, saj vam odgovarjanje na elektronsko pošto na telefonu lahko vzame dosti preveč časa, saj so napake zaradi majhnosti pogoste. Tablični računalnik pa ima dovolj veliko in enostavno tipkovnico na dotik in s tem omogoča hitrejše in natančnejše delo. Če ga primerjate s prenosnikom je dosti bolj priročen, saj ga lahko vzamete praktično povsod, je lahek, pospravite ga lahko kar v torbico, le poskrbite za zaščitni ovitek in steklo, če vam slučajno kje pade iz rok.

Lahko bi rekli, da ga obožujejo predvsem otroci in starejši zaradi praktičnosti ter enostavnosti uporabe. Otroci radi gledajo risanke, je pa tudi odličen pripomoček za učenje različnih vsebin. Z njim lahko tudi slikate, saj ima kamero, shranjujete posnetke, se povežete s prijatelji po svetu, skratka je resnično vsestransko uporaben. Tablični računalnik se lahko tudi odlično poveže z brezžičnimi zvočniki za poslušanje glasbe ali drugimi elektronskimi napravami v vašem domu. Prav vsi člani družine ga lahko uporabljajo na svojevrsten način – moški so po navadi bolj tehnično podkovani in zato raziščejo možnosti povezave s televizorjem, klimatsko napravo, pečico… Ženske ga uporabljajo tako za branje različnih informacij, kot tudi za video vsebine, na primer video recepti, saj je tako priročen, da ga lahko odložite na delovni pult v kuhinji in medtem, ko opravite vse postopke in čakate na pečeno ali kuhano specialiteto poslušate najljubšo glasbo ali si ogledate najnovejši video spot vašega priljubljenega izvajalca. Babice in dedki se v glavnem strinjajo, da je tablični računalnik najboljša tehnična naprava sodobnega časa, se tudi hitro naučijo uporabe in ko se enkrat navadijo, ga po navadi ne dajo več iz rok. Je torej odlično darilo za starejše, tudi če v začetku ne bodo navdušeni, ker jih bo strah, da se ne bodo naučili uporabe, se potem popolnoma premislijo. Preverjeno. Potem pa so tu še otroci, ki vsrkavajo znanje kot gobe in tablični računalnik je odlična didaktična igrača, s katero postane učenje zabavno in enostavno. Velikokrat so jim zadeve prej jasne kot odraslim in zagotovo bodo v parih dneh že osvojili vse korake, kako si ogledati priljubljeno risanko, poslušati pesmice ali pa tudi igrati igrico.

tablični računalnik ekran

V današnjem času si pač ne moremo več predstavljati življenja brez virtualnega sveta in to je postalo tudi del vzgoje oziroma izobraževanja, četudi se nekateri še tako pritožujejo čez vse sodobnosti. In potem preko elektronskih socialnih medijev pišejo svoja mnenja o škodljivosti elektronskega in internetnega sveta, čeprav so sami veliki uporabnike le tega. Svet se razvija in tudi otroci morajo imeti dostop do novodobnih naprav, ali pa jih bo povozil čas in se bodo zelo neprijetno počutili potem v krogu svojih vrstnikov. Tablični računalnik je tudi odličen pripomoček za učenje branja oziroma pisanja, saj bo otrok z zanimanjem sledil črkam na tipkovnici in si jih bo na ta način zapomnil veliko hitreje, kot, če mo jih boste pokazali v knjigi. Seveda je pomemben tudi razvoj motorike, vendar lahko skozi igro in s pomočjo virtualnega sveta pomagate otroku, da osvoji znanja veliko hitreje. Učenje tujega jezika postane zabavno in enostavno, predstavite otroku uporabnost in ne samo zabavo in hitro ter z lahkoto bo osvajal nova znanja. Tudi če ste strastni bralec, je tablični računalnik odličen pripomoček, saj ga lahko vzamete tako na plažo, kot tudi na avtobus ali zvečer v posteljo, izberete najljubšo knjigo iz virtualne knjižnice in začnete brati. Hitro in enostavno. Tudi zasloni tabličnih računalnikov so narejeni tako, da ne škodujejo vašim očem.  Baterija je po navadi vzdržljiva, saj ga lahko aktivno uporabljate več ur, odvisno je tudi od modela, vedno pa se hitro lahko napolni, potrebujete le električno vtičnico in polnilni kabel. Prednost je tudi v tem, da si lahko naložite veliko različnih aplikacij, ki so na voljo tako za androide, kot tudi na App Store. Tablični računalnik pa je tudi cenovno dostopen, saj se cene pričnejo že pod sto evrov in se gibljejo tudi do tisoč, odvisno pač od želja in potrebe posameznika. Za zelo ugodno ceno lahko dobite zelo dober model.

Prednosti tabličnih računalnikov je kar nekaj, od enostavne in hitre uporabe, do lahke prenosljivosti ter povezljivosti z ostalimi napravami  in ko se boste enkrat navadili nanj ga zagotovo ne boste zamenjali. Prednosti, ki jih ima tablični računalnik je resnično tako veliko, da je zagotovo nemogoče poudariti vse, celo za pisanje besedil lahko nanj priklopite dodatno Bluetooth tipkovnico, za uporabo interneta pa potrebujete le brezžično omrežje in v trenutku se lahko povežete z daljnimi sorodniki, prijatelji, z njimi izmenjujete svoje slike in video vsebine ali preberete najnovejšo knjigo vašega priljubljenega avtorja. Skratka, možnosti je neskončno…